fbpx
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος της Ηγουμενίτσας έχει ανάγκη για αυθεντικότητα!

της Όλγας Παρθενίου

Η πόλη συγκροτείται μέσα από την εμπειρία αυτών που ζουν εκεί, μεγαλώνει με την ταυτοποίηση τους και με την φροντίδα αυτών που την κυβερνούν.

Πολύπλοκες σχέσεις που γράφουν ιστορία. Η μνήμη άλλωστε είναι αυτή που προσωποποιεί την πόλη. Η ταυτότητα δεν είναι ένας αμετάβλητος όρος. Χτίζεται με την πάροδο του χρόνου και είναι μια διαδικασία που υπόκειται σε συνεχή εξέλιξη. Ιδανικά, μελέτες και παλλόμενες δράσεις σαν ανθρώπινος οργανισμός…

Ανάγκη του ανθρώπου και συνάμα του πολίτη είναι να συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και να δραστηριοποιείται πολιτιστικά. Δυστυχώς όμως υπάρχει μία στασιμότητα μιας και οι ευκαιρίες για πολιτιστική συμμετοχή είναι περιορισμένες εδώ και πολύ καιρό. Σε τέτοιες στιγμές, ακριβώς λόγω της έλλειψης πολιτιστικών προσφορών, αυτή η ανάγκη που μερικές φορές μοιάζει σχεδόν αφηρημένη γίνεται συγκεκριμένη σε συναισθηματικό και διανοητικό επίπεδο.

Στόχος μας λοιπόν είναι να επενδύσουμε στον πολιτισμό, να αναδείξουμε την κουλτούρα του τόπου μας και τις ομορφιές του. Θα δημιουργηθούν θεσμοί, πολιτιστικές εκδηλώσεις επισημαίνοντας διάφορες μορφές τέχνης όπου θα πραγματοποιούνται ετήσια ώστε να μας προσδιορίζουν σαν δήμο. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται μια αλυσίδα που θα έχει και οικονομικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.

Σημαντικό σε αυτόν τον σκοπό είναι και η προβολή χώρων με ιστορική σημασία. Ο τόπος μας είναι πλούσιος κι από ιστορία που δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται όπως της αρμόζει. Κάστρο της Ηγουμενίτσας, Ρωμαϊκή έπαυλη στο Λαδοχώρι, Ρωμαϊκό νεκροταφείο της Μαζαρακιάς, οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου, ο οχυρωμένος οικισμός στο Πολυνέρι, ο αρχαιολογικός χώρος της Ντόλιανης, του Βραχωνά, του Πύργου Ραγίου, ο Τύμβος του Παραποτάμου…

Σήμανση, δρόμους, φωτισμός και φυσικά αποτύπωση, ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χωρίς να αφήνουμε το αποτύπωμά μας στις μέλλουσες γενναίες (αειφόρος ανάπτυξη- sustainable development).

Η δημιουργία μιας ενοποιημένης πολιτιστικής διαδρομής, ένας δρόμος πολιτισμού μπορεί να γίνει η ολιστική θεραπεία του θέματος. Ο κόσμος να έρχεται για εμάς και όχι απλά να περνάει από εμάς.

«Μέσω του πολιτισμού οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν την κοινή τους ανθρωπιά και να γίνουν ελεύθεροι και φωτισμένοι πολίτες.»

Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO.

Παράλληλα ενισχύεται και η ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου μας που είναι ο τουρισμός. Τι πιο εύστοχο να αυξήσουμε την τουριστικό περίοδο που μέχρι τώρα είναι κυρίως τους θερινούς μήνες; Να ενισχύσουμε καλύτερα την σύνδεση του λιμανιού με όλα τα τουριστικά μας μέρη, με συγκοινωνίες που να διευκολύνουν την προσέγγιση τους. Να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή και συνάμα ικανοποιητική εξυπηρέτηση. Πεζοδρόμια, φωτισμός, καθαριότητα για να βγάλουμε όλη την ομορφιά που κρύβουμε τόσα χρόνια!

‘Ολγα Παρθενίου

Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Ηγουμενίτσα