fbpx
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εναλλακτικός τουρισμός στο Δήμο Ηγουμενίτσας!

του Αναστάσιου Βαφειάδη

Είναι γνωστό πως ο τουρισμός και αθλητισμός είναι οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Ο αθλητικός τουρισμός, υπάγεται στην κατηγορία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπου αναπτύσσεται ταχύτατα. Οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι στη φάση της εξέλιξης, ενώ η Ελλάδα είναι σε πρώιμα στάδια και έχει να προσφέρει πάρα πολλά.

Μελέτες και έρευνες από όλο τον κόσμο δείχνουν μια συνεχώς αυξανόμενη τάση στροφής στον εναλλακτικό τουρισμό και εδώ είναι το σημείο κλειδί για εμάς, διότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει ανάγκη από ποιοτικό τουρισμό που θα βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, αλλά διαθέτει και τις κατάλληλες γεωγραφικές – εδαφικές προδιαγραφές που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τουρισμό όλο τον χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από τον καθηγητή ΤΕΦΑΑ Χάρη Κουθούρη, ο εναλλακτικός τουρισμός εκφράζει κυρίως την ευημερία, την ειρήνη, και την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στους προορισμούς που λειτουργεί ή αναπτύσσεται. Με την έννοια «εναλλακτικές μορφές τουρισμού” εννοούμε μεταξύ άλλων και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε υπαίθριο ή θαλάσσιο περιβάλλον με σκοπό την ψυχαγωγία των συμμετεχόντων. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν κυρίως τις Πεζοπορίες, την Ορεινή Ποδηλασία, Ποταμοπορείες (River Trekking), Ιππασία, Αλεξίπτωτο Πλαγιάς, Καταδύσεις, Ψάρεμα, ενώ συγκαταλέγονται και ο Οινοτουρισμός, ο Αγροτουρισμός, ο Θρησκευτικός Τουρισμός, ο Συνεδριακός Τουρισμός και ο Ιατρικός Τουρισμός.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας μπορεί να προσφέρει τις περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, χάρη στην γεωγραφική θέση που βρίσκεται παράλληλα με τις ομαλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά βάση τον χειμώνα, και επιτρέπουν οι δράσεις αυτές να λαμβάνουν χώρα σχεδόν όλο τον χρόνο. Διότι τόσο ο εσωτερικός τουρισμός όσο και ο εισερχόμενος τουρισμός που αναζητά αυτές τις εναλλακτικές μορφές, είναι εξοικειωμένος με τις καιρικές συνθήκες για όλες τις περιστάσεις.

Για παράδειγμα ο Βραχωνάς των Συβότων, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξανόμενη επισκεψιμότητα, κυρίως για υπαίθριες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να λάβουν χώρα και το χειμώνα. Η πεζοπορία έχει τον πρώτο λόγο, ενώ επίσης η Ορεινή Ποδηλασία βρίσκει το κατάλληλο περιβάλλον για διαδρομές με τοπίο που από την μια αντικρίζεις το Ιόνιο και από την άλλη διάφορες κορυφές, μεταξύ άλλων και την κορυφή του Γκορίλα. Αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς ο παλιός πέτρινος οικισμός του Βραχωνά, με μια καταπληκτική ιστορία από τα βάθη των χρόνων που πρέπει να αναδείξουμε, καθώς είναι πέρασμα – διασταύρωση για τον επισκέπτη να κατευθυνθεί προς την Πέρδικα με προορισμό το Δυμόκαστρο, ή την Ακρόπολη Πολυνερίου.

Το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς (Parapente) και το Paratrike λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στον Βραχωνά, όπου πρέπει να οριοθετήσουμε και να αναδείξουμε ως Δήμος Ηγουμενίτσας σημείο απογείωσης, βοηθώντας έτσι τους επισκέπτες να εντοπίζουν τα σημεία αφετηρίας.

Δεν θα μπορούσε να λείψει και η ποταμοπορεία (River Trekking) στον Παραμυθιώτη Ποταμό, που περνά από τον Άγιο Αθανάσιο με τις εκβολές του στο σπουδαίο Καραβοστάσι, μια δραστηριότητα που θα λατρέψει όποιος δοκιμάσει, ενώ εναλλακτική διαδρομή μέσα από το παλιό Πάρκο Αναψυχής προσφέρει την μέγιστη απόλαυση για όσους αναζητούν τέτοιες εμπειρίες.

Σε αντίθεση με την θάλασσα, πρέπει επιτέλους να τελειώσει το καταδυτικό πάρκο, και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτό, που θα είναι πόλος έλξης (μεταξύ άλλων) για το θαλάσσιο τουρισμό, με τις καταδύσεις να μπορούν να πραγματοποιηθούν όλο το χρόνο, καθώς θα δημιουργηθεί σε επιλεγμένο σημείο που έχουν ληφθεί υπόψη αρκετοί παράγοντες.

Τέλος θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, στην υπενθύμιση όλων αυτών των δραστηριοτήτων που γίνονται στον Δήμο μας, με σκοπό και την προστασία των συμμετεχόντων, τοποθετώντας πινακίδες σήμανσης (σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες) για την προσοχή των οδηγών, ένα παράδειγμα αποτελεί ο δρόμος Ηγουμενίτσα – Πλαταριά- Καρτέρι για τους ποδηλάτες δρόμου, ή Σύβοτα – Πέρδικα, που πεζοπορούν αρκετοί επισκέπτες θαυμάζοντας την ακτογραμμή μας, όπως επίσης και ποδηλάτες δρόμου.

Σκοπός μας θα πρέπει να είναι να αναδείξουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας έναν ιδανικό προορισμό για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αξιοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα της πολιτείας και της Ε.Ε. τόσο για τη δημιουργία απαραίτητων πεδίων – συνθηκών, όσο και την εξέλιξη όσων υπάρχουν (πχ πεζοπορικά μονοπάτια, χαρτογραφήσεις και ψηφιοποίηση αυτών, στάσεις χαλάρωσης – ξεκούρασης σε σημεία που είναι απαραίτητα για τους συμμετέχοντες κλπ).

Αναστάσιος Βαφειάδης

Επιχειρηματίας Τουρισμού

Σύβοτα

Φωτογραφίες

Φωτό 1: Ποταμοπορεία (River Trekking) στον «Παραμυθιώτη» ποταμός λίγο πριν τις εκβολές στο Καραβοστάσι Πέρδικας. Ιδανικό σημείο για παιδιά, οικογένειες και αρχάριους.

Φωτό 2: Ο παλιός οικισμός του Βραχωνά Συβότων με τα ερείπια των πέτρινων σπιτιών.

Φωτό 3,4: Προετοιμασία για αλεξίπτωτο πλαγιάς, από την κορυφή του Βραχωνά προς Πλαταριά, με προσγείωση στην παραλία της Πλαταριάς.

Φωτό 5: Τουριστική κατάδυση στην παραλία Ζέρη Συβότων

Φωτό 6: Οδοιπορικό μονοπάτι που ανεβαίνει από το Καραβοστάσι προς το Δυμόκαστρο Πέρδικας.